Detta är information från Kundkraft

”Tillsammans kan vi utmana storbolagen”

Elpriserna är högre än på många år och många svenskar oroar sig för dyra elräkningar.
En som däremot inte är orolig är Johny Edmark, Örnsköldsvik, medlem i Kundkraft.
– Det bästa med Kundkraft är att det är ett företag som strider för oss små kunder, de tar upp kampen mot de stora elbolagen för att vi medlemmar ska få tryggare och billigare el, säger Johny Edmark.

fakta

Kundkraft är ett företag som sedan starten 1999 blivit en ny svensk folkrörelse. I dag är över 120 000 svenska hushåll medlemmar med och bidrar till att sätta press på elbolagen, och det elbolag som lägger lägsta priset i auktionen får leverera el till Kundkrafts kunder.

– Som konsument är det här väldigt skönt, för du slipper bry dig om ditt elpris. Vi sköter förhandlingarna och du får alltid ett avtal med grön el utan extra avgifter, säger Kajsa Sundqvist, rådgivare och expert på Kundkraft.

Bli medlem på 30 sekunder och få hjälp att förhandla ditt elavtal

Bli medlem – låt Kundkraft sköta jobbet

Alla kan enkelt bli medlem i Kundkraft och det enda du behöver göra är att registrera dig. Allt jobbigt och tidskrävande sköter Kundkraft, till exempel att säga upp ditt gamla elavtal. Dessutom är du garanterad ett miljövänligt val. Alla elbolag som Kundkraft samarbetar med har 100 procent grön el.

Men hur kan ett företag som Kundkraft erbjuda ett elavtal – med grön el, som dessutom saknar fasta avgifter och innebär noll ansträngning från dig?

Nyckeln är alla medlemmar.

”En sund idé”

Tack vare de 120 000 personerna som redan i dag är med i Kundkraft kan företaget sätta press på elmarknaden. Vid varje auktion får det elbolag som erbjuder det lägsta priset leverera el till medlemmarna och på så sätt är du alltid garanterad ett konkurrenskraftigt elavtal.

Och just det är något som Johny Edmark i Örnsköldsvik värderar extra högt.

– Jag tyckte att det lät som en sund idé att gemensamt gå ihop för att låta en aktör förhandla för att många ska få ett bättre och billigare elpris. Det sköna med Kundkraft är att de strider för vår sak, säger Johny.

Johny Edmark bor i en villa i Örnsköldsvik tillsammans med sin fru. Barnen är redan utflugna.

– Jag har varit medlem i Kundkraft i sju-åtta år tror jag. Jag gillade verkligen tanken och idén bakom företagets upplägg. De hittar det bästa avtalet och vi binder oss på ett år. I slutändan går det kanske att hitta ett billigare avtal och tjäna några hundralappar per år genom att gnaga runt på nätet för att leta erbjudanden. Men för mig är idén om att vi tillsammans gör en insats viktigare än några hundringar.

Bli medlem på 30 sekunder och få hjälp att förhandla elavtalet – helt utan krångel

”Bra att spara på miljön”

Johny och hans fru har inte räknat ut hur mycket de sparat på att vara medlemmar i Kundkraft. Men de senaste åren har Kundkrafts medlemmar i snitt sparat 3 600 kr/år* jämfört med om de inte gjort ett aktivt val och haft anvisningsavtal.

Eftersom priserna på elmarknaden förändras hela tiden så ändras även skillnaden mellan Kundkrafts upphandlade pris och snittpriset på elmarknaden. Därmed förändras även Kundkraftmedlemmarnas besparing jämfört med snittpris på marknaden över tid.

En fördel man som medlem får på ”köpet” är att all el som Kundkraft levererar är grön, miljövänlig el. Det betyder att elen kommer från förnybara källor såsom vattenkraft, vindkraft, biobränsle och solenergi.

– Jag tycker naturligtvis att det är bra, alla sätt vi kan spara på vår miljö är bra, säger Johny.

Vilka fördelar ser du med att vara medlem i Kundkraft?

– Det främsta är att vi är många tillsammans, i dag är vi väl runt 120 000 medlemmar. Kundkraft känns som ett företag som bryr sig och vill göra en insats för oss konsumenter. De förhandlar tillsammans för oss och får fram ett avtal som gynnar oss.

Inga extra avgifter

Kundkrafts tanke är att tillsammans är man starkare. Genom att samla Sveriges elkonsumenter sätter företaget press på den rådande elmarknaden. Det elbolag som kan erbjuda 100 procent grön el till lägst pris får leverera el till alla medlemmarna.

– Jag tycker att det borde vara intressant för elföretagen som förhandlar med Kundkraft. De kan ju få rätt många kunder på ett bräde och det gör att Kundkraft kan vara lite tuffare och att priserna kan bli bättre, menar Johny Edmark.

En annan av företagets grundpelare är att det ska heller inte innebära några extra fasta avgifter eller andra extra kostnader för konsumenterna på elavtalet.

Vilket elavtal vill du ha hjälp att omförhandla?
Jag bor i villa
Jag bor i lägenhet
Jag bor i fritidshus

– Den fasta nätavgiften för ledningarna kommer man ju inte åt, så de stora bolagen kommer man ju inte undan så att säga. På något sätt känns det som att storbolagen själva bestämmer hur mycket företaget ska tjäna och efter detta sätter de priserna för nätavgifterna. Jag tycker att det är orimligt och otroligt provocerande att de får agera så. Därför känns det skönt att jag – och alla andra i Kundkraft – i alla fall har ett bra elavtal, förklarar Johny.

”Inga tråkiga överraskningar”

Sedan 1999 har Kundkraft genomfört fler än 1 000 el-auktioner och sänkt elkostnaden för över 400 000 svenska hushåll.

Och medlemskapet i Kundkraft är alltid kostnadsfritt.

– Jag tycker också att en av fördelarna är att Kundkraft sköter allt. Jag behöver inte själv leta upp bästa priset eller förhandla med leverantören, säger Johny Edmark och tillägger:

– Hos Kundkraft vet du vad du har i ett år och det blir inga tråkiga överraskningar. Det är också en skön känsla.

”Tillsammans är vi starka”

Och Johny har själv försökt se till att Kundkraft förblir en stark aktör genom att rekommenderat andra att byta sitt elavtal.

– Jag har pratat med vänner och bekanta om fördelen med Kundkraft och våra erfarenheter. Jag brukar lyfta fram det med att ensam kan man inte göra så mycket, men tillsammans med andra kan vi faktiskt utmana storbolagen. Tillsammans är vi starka.

Vill du bli medlem och få ett konkurrenskraftigt elavtal förhandlat varje år precis som Johny Edmark?

Registrera dig här och låt Kundkraft sköta allt. Kundkraft säger upp det gamla avtalet och förhandlar sedan ett nytt avtal åt dig när det gamla är på väg att löpa ut.

*Snittpriset på Kundkrafts medlemmars avtal, jämfört med snittpris på anvisningsavtal enligt Energimarknadsinspektionen perioden 15/10 2017 -15/10 2018, om förbrukning 15000 kWh/år.

Bli medlem på 30 sekunder och få hjälp att förhandla elavtalet – helt utan krångel